- Deelplatform Peerby heeft 2,3 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald.
- Het bedrijf wil het geld gebruiken om verder te groeien in middelgrote Nederlandse steden en om uit te breiden naar het buitenland.
- Peerby heeft inmiddels zijn eerste winstgevende maand achter de rug.
- Lees ook: Deelauto’s lijken duur, maar is dat wel zo? We zochten het kantelpunt in vergelijking met een eigen auto of private lease
Deelplatform Peerby, de website om spullen te lenen van mensen in de buurt, heeft 2,3 miljoen euro aan kapitaal opgehaald, zo meldt het bedrijf in een persbericht.
De investeringsronde werd geleid door het Canadese tech- en impactfonds Loyal, met bijdragen van het Nederlandse Shamrock Ventures en bestaande aandeelhouders, waaronder honderden crowdfunders.
Negenhonderd crowdfunders, die Peerby vijf jaar geleden een lening verstrekte, kregen de mogelijkheid hun lening om te zetten naar aandelen. Een meerderheid koos hiervoor en veertig procent van hen besloot zelfs extra aandelen bij te kopen.
Het bedrijf, dat al tien jaar bestaat, wil het geld gebruiken om verder te groeien in middelgrote Nederlandse steden en om uit te breiden naar België. De uitrol naar andere landen staat gepland voor eind 2022 en 2023.
Peerby streeft ernaar dat mensen in deze gebieden net zo veel gaan delen als in Amsterdam, waar 1 op de 4 huishoudens lid is.
Peerby verdient flink aan betaald lidmaatschap
Peerby heeft zijn eerste winstgevende maand achter de rug. Ook met de groei gaat het goed. Sinds 2020 zag het platform zijn omzet jaarlijks verdriedubbelen.
Peerby benadrukt dat deze sterke prestatie te danken is aan het huidige verdienmodel, met een betaald lidmaatschap voor leners.
Het bedrijf denkt verder te kunnen groeien omdat steeds meer mensen deel willen uitmaken van de deeleconomie. Uit peilingen van marktonderzoeksbureau Nielsen uit 2014 blijkt dat ongeveer 2 op de 3 consumenten bereid is om spullen te huren van en aan anderen, zo staat vermeldt in het persbericht.
Bovendien verwacht Peerby dat de wens om met spullen delen geld te besparen en te verdienen nog verder zal toenemen. Het bedrijf verwijst daarbij naar de door de hoge inflatie stijgende kosten voor levensonderhoud.